Antena Meniu Search
x

Salvarea prahoveanului cu botulism a venit din Chişinău. Tratamentul nu există în România. Cum se manifestă boala

Caz alarmant în localitatea Urlaţi, judeţul Prahova. Un bărbat se află în stare gravă la spital, după ce a fost confirmat cu botulism, o boală extrem de periculoasă. Se pare că bărbatul ar fi consumat peşte la conservă. Pentru salvarea acestuia, medicii spitalului judeţean Ploieşti au cerut sprijin unui spital de boli infecţioase din Chişinău. 

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 09:18

Vezi și

Pacientul în vârstă de 51 ani a ajuns de urgenţă la spitalul orăşenesc cu simptome de diaree şi vărsături. În primă fază, medicii i-au acordat un tratament simptomatic, însă ulterior starea lui s-a agravat. "În urmatoarele zile au apărut simptomele neurologice, respectiv nu mai putea să ridice pleoapele şi nu mai putea să înghită", explică Andrei Ilinca, directorul medical al SJU Ploieşti.

Suspiciune de botulism, suspiciune care s-a si confirmat. "Botulismul este o intoxicaţie alimentară, practic omul ingeră toxina secretată de bacilul botulinic. Este foarte periculoasă, poate să cauzeze chiar deces şi se manifestă prin paralizii progresive. Singurul tratament este administrare de ser antibotulinic", spune medicul Dan Decebal.

Infecţia cu botulism poate duce şi la deces

Şi cum tratamentul împotriva botulismului nu a fost identificat încă în România, salvarea bărbatului a venit din Republica Moldova. "Am fost ajutaţi de spitalul de boli infecţioase din Chişinău Starea este ameliorata deoarece a beneficiat de două doze de antitoxină botulinică, iar în cursul zilei de astăzi aşteptăm cea de-a treia doză", a declarat Andrei Ilinca, directorul medical al SJU Ploieşti.

Deoarece nu se cunosc informaţii cu privire la termenul de valabilitate al conservelor consumate de bărbat, autorităţile nu au putut emite o alertă alimentară. Chiar şi aşa, Direcţia de Sănătate Publică Prahova au început să facă verificări. "A fost efectuat control din punct de vedere igienico-sanitar pentru întreaga marfă depozitată, de natură conserve de peşte", a transmis Alice Conea, directorul DPS Prahova. 

Cele mai multe dintre cazurile de botulism sunt provocate de alimente, iar infecţia poate duce chiar la deces. În urmă cu doi ani, un bărbat din Slatina a murit după ce a mâncat carne de porc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sanatate » Salvarea prahoveanului cu botulism a venit din Chişinău. Tratamentul nu există în România. Cum se manifestă boala