Antena Meniu Search
x

Postul negru, beneficii şi riscuri. Ce se întâmplă în organism dacă renunțăm la mâncare pentru mai multe zile la rând

Cu doar câteva zile înainte de Paşti, credincioşii se pregătesc intens pentru sărbătoare. Cei care vor să se simtă mai aproape de Iisus, ţin post negru zilele acestea. Nutriționiștii ne explică beneficiile postului negru, dar ne şi avertizează cu privire la riscurile pe care le putem întâlni dacă renunțăm la mâncare pentru mai multe zile la rând. 

Anaida Glujdea
de Anaida Glujdea

la 03.05.2024, 10:12

Vezi și

Ceea ce pentru mulți este o tradiție cu însemnătate spirituală, pentru alții este un mod de a detoxifia organismul. Spre deosebire de fasting, o variantă modernă a postului tradițional care a devenit populară în ultima perioadă, în postul religios există mai multe reguli, dar și beneficii de care să ținem cont. 

Părintele Nectarie, stareţul Mănăstirii Radu Vodă: Ziua de post este recunoștință, este dragoste, este mulțumire pentru dragostea pe care El ne-o oferă nouă necondiționat. În zilele de post credincioșii trebuie să se străduiască să se roage și să săvârșească fapte de milostenie, fapte bune.

Părerile oamenilor sunt împărțite când vine vorba de cel mai aspru post.

Bătrână: Chiar începusem acum și mi s-a făcut rău de la glicemie. Mi-a crescut glicemia că am și diabet și tensiune și nu pot. 

Pe acelaşi subiect

Nutriționiștii confirmă beneficiile pe care postul negru le are asupra minții și trupului

Nutriționiștii confirmă însă beneficiile pe care postul negru le are asupra minții și trupului. De asemenea, aceștia susțin că ar trebui să îl ținem mai des, nu doar în perioadele de dinaintea sărbătorilor religioase. 

Dr. Simona Carniciu, medic nutriţionist: Dacă vorbim de post negru, vorbim de o resetare metabolică. Scade, în timp, prin practicarea lui corectă, rezistența la insulină. Ne ajută să ne echilibrăm atunci când avem nevoie să slăbim.

Anaida Glujdea, reporter Observator: Pentru a ne bucura de beneficiile postului negru, acesta trebuie ținut între 12 și 72 de ore. Dacă totuși vrem să trecem de 3 zile fără a mânca, specialiștii ne recomandă să apelăm la un medic care să ne supravegheze sănătatea pe toată perioada postului.

Postul negru nu este recomandat tuturor

Chiar dacă ne face bine, dacă este ținut cum și când trebuie, acesta nu le este recomandat tuturor.

Dr. Simona Carniciu, medic nutriţionist: Nu ar trebui să țină post negru persoanele care au diverse probleme de sănătate. Nu ar trebui să țină post, poate chiar de nici un fel, copiii. Copiii sunt în creștere, au nevoie de o alimentație cât mai echilibrată. Cei care sunt foarte în vârstă, la fel.

Pe lângă faptul că nu putem mânca, în perioada postului negru nu trebuie să ne certăm cu nimeni, indiferent de situație, pentru a avea liniște interioară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Sanatate » Postul negru, beneficii şi riscuri. Ce se întâmplă în organism dacă renunțăm la mâncare pentru mai multe zile la rând